Studiu BestJobs: 19% dintre angajați nu s-ar mai întoarce să lucreze la birou. Ce spun angajatorii și imobiliarii

Studiu BestJobs: 19% dintre angajați nu s-ar mai întoarce să lucreze la birou. Ce spun angajatorii și imobiliarii
Aproape un sfert dintre respondenți ar prefera să lucreze mai mult de acasă / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/06/2021, 16:45

O pondere mai mare a angajaților, cei care au de ales, ar prefera să lucreze integral sau mai la birou, în contextul relaxării restricțiilor generate de pandemia de COVID-19, decât cei care resping revenirea fizică la locul de muncă, arată rezultatele celui mai recent sondaj al platformei de recrutare BestJobs. Cea mai importantă lecție a ultimelor luni sub imperiul noului coronavirus este adaptabilitatea, spun respondenții.

În contextul relaxării restricțiilor pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, 43% dintre angajați ar prefera întoarcerea la birou sau un sistem de lucru hibrid care ar presupune mai mult lucrul de la birou, pentru un confort emoțional sporit și productivitate mai bună, arată cel mai recent sonsaj BestJobs, realizat în prima jumătate a lunii iunie. Un sfert dintre respondenți (24%) declară că s-au adaptat suficient de bine pe plan emoțional și ca mod de lucru încât să prefere lucrul de acasă sau un sistem hibrid care favorizează acest mod. Restul de o treime (33%) reprezintă categoria nehotărâților.

Întrebați ce cred despre a rămâne să lucreze în continuare numai de acasă, în timp ce 9% spun că abia au apucat să se obișnuiască cu acest mod de lucru, 19% nu s-ar mai întoarce la birou, iar 11% s-ar simți mai stresați să continue așa, arată sondajul BestJobs.

Munca la distanță sau de la birou?

Joburile care să permită munca la distanță au fost într-o continuă creștere de la începutul anului, după cum au anunțat recent reprezentanțiii platformei, după ce angajații s-au adaptat acestui stil de lucru. Luna mai a reprezentat un nou record al aplicărilor la joburi remote, cu aproape 100.000, în creștere cu 50% față de cele din luna aprilie.

În ceea ce privește angajatorii, în timp ce 65% dintre companii își doresc să păstreze majoritar procentul celor care lucrează din birou, pentru restul de 35% rămâne deschisă posibilitatea de a avea preponderent forța de muncă în regim de lucru remote/la distanță, conform studiului recent „Tendințe în recrutarea remote în 2021”, realizat de compania de consultanță de business Valoria în colaborare cu Mingle, o platformă de automatizare a recrutării. 55% dintre companiile respondente spuneau vor avea mai mult de un sfert din forța de muncă în regim remote. Sondajul, realizat în martie și dat publicității la începutul lunii iunie, printre peste 350 de respondenți din mai multe industrii și orașe, arată că 40% dintre companii vor crește chiar numărul rolurilor remote în acest an.

Conform specialiștilor în piața imobiliară, o parte dintre companii au decis să își cheame angajații să lucreze de la birou. „Apogeul se așteaptă să fie în luna septembrie, însa tot în format hibrid, 2-3 zile de acasă/2-3 zile de la birou. Unele corporatii au început însă din iunie să recheme angajații în birouri”, a declarat pentru Gândul Financiar Maria Florea, Key Client Director al companiei de consultanță imobiliară JLL România.

Tendința a fost remarcată și reprezentanții Globalworth, liderul pieței de birouri din România, care au transmis,marți, că, în ultimele săptămâni, s-a înregistrat o creștere medie săptămânală de 4% a ocupării fizice în proprietățile din România. În cele 16 clădiri din București ale dezvoltatorului sunt 210 de companii care închiriază spațiu. „După mai bine de un an de zile în care restricțiile ne-au impus să lucrăm de acasă, programul de vaccinare în curs, relaxarea treptată a anumitor măsuri luate de autorități pentru a minimiza impactul pandemiei COVID-19 și dorința tot mai mare a corporațiilor și a angajaților de a se întoarce la birou sunt reflectate într-o creștere treptată a ratelor de ocupare în clădirile Globalworth”, a transmis compania, fără să precizeze nivelul la care a ajuns.

În general, rata de neocupare, contractuală, a spațiilor de birouri din București era în creștere la finalul primului trimestru, respectiv de 13,4% la sfârșitul lunii martie, față de 11,3% la finele anului trecut, potrivit specialiștilor JLL. „Ne așteptăm ca aceasta să crească în continuare pentru că se livrează mai multe spații decât se închiriază și, în plus, se eliberează și unele mai vechi de unde pleacă chiariași care au semnat acum doi ani contracte de preînchiriere”, a detaliat Maria Florea.

Cum a influențat pandemia productivitatea

Cei mai mulți respondenți (56%) au ajuns la concluzia că pentru a rezista pe actuala piață a muncii, modelată de pandemie, este nevoie să dai dovadă de adaptabilitate sau chiar capacitate de reinventare profesională. 21% consideră că le-a fost de folos rezistența la stres și efort. 11% pun accent pe comunicare și tot atâția pe competențele digitale.

Potrivit sondajului BestJobs, productivitatea angajaților este principalul aspect în evaluarea celui mai eficient mod de lucru. Astfel, 53% spun că nu observă mari schimbări din acest punct de vedere în sistemul de lucru actual comparativ cu începutul pandemiei. 23% s-au adaptat atât de bine la schimbările din această perioadă încât au reușit chiar să își crească productivitatea, în timp ce, pentru 17%, acest efort prelungit și-a spus cuvântul inclusiv asupra eficienței muncii lor.

Întrebați ce anume influențează cel mai mult productivitatea, angajații spun că presiunea de a face față la mai multe sarcini în același timp (23%), programul imprevizibil de muncă, care nu mai face posibilă delimitarea între viața personală și cea profesională (19%) și volumul prea mare de muncă (19%).

Fluctuațiile de productivitate se resimt în rezultatele muncii angajaților. 22% dintre ei mărturisesc că alocă mai mult timp pentru același volum de sarcini. Alți 16% dintre respondenți se simt copleșiți și ajung să amâne sarcinile, în timp ce 14% se plâng de ratarea sau chiar pierderea clienților. Alți 13% dintre angajați observă că, pe fondul lipsei de concentrare, greșelile în executarea sarcinilor de serviciu s-au înmulțit. 12% se plâng că au dificultăți în a înțelege cerințele superiorilor.

Principalele provocări ale angajaților

Cea mai mare provocare cu care s-au confruntat angajații este aceea de a respecta clar timpul alocat biroului, astfel încât să nu interfereze cu timpul personal, după cum ne-au spus 24% dintre respondenți. Alți 25% dintre angajați simt că le este greu să gestioneze corect timpul la birou, astfel încât să evite supraîncărcarea cu sarcini. Pentru 14%, dificultatea a fost să își aducă la zi competențele digitale, astfel încât să facă față schimbărilor în mediul de lucru.

Angajații văd că interacțiunea cu membrii echipei este foarte importantă pentru starea lor mentală și le-a lipsit în această perioadă (25%).

Potrivit sondajului BestJobs, angajații consideră că șefii le-ar putea oferi anumite beneficii, pentru a avea un randament mai bun la locul de muncă. Astfel, 37% dintre respondenți spun că ar avea nevoie de un training de dezvoltare profesională și dobândirea de noi competențe. 22% s-ar bucura de un program flexibil, în timp ce 12% și-ar dori zile libere suplimentare. Pentru alții, important ar fi să primească sprijin financiar pentru întreținerea și supravegherea copiilor în timpul programului (bonă, afterschool, creșă etc.), așa cum au răspuns 8% dintre angajații chestionați, dar și acces la servicii de wellness (5%) sau consiliere psihologică (3%).

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 4-14 iunie pe un eșantion de 937 utilizatori de internet din România.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
ADIO, nea Ovidiu! România toată plânge: Dumnezeu să-l primească în împărăția Sa
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×